Brainpact: “Wij leveren geen standaard software”

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2014

“Wij leveren geen

standaard software”

Nieuwe naam voor een innovatief bedrijf

fotografie Marlies laenen

Vanwege de toenemende automatisering en de behoefte van bedrijven om dit goed georganiseerd te hebben, is het bedrijf van Ton Peeters in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid van een eenmanszaak tot een BV met tien medewerkers. Onlangs is de naam van het bedrijf veranderd van Ton Peeters Industriële Automatisering in Brainpact. “De nieuwe naam past bij het bedrijf dat de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt”, aldus oprichter en directeur Ton Peeters. “Bovendien past de naam Brainpact beter bij onze ambities als industriële automatiseerder en geeft het ook een mooie boost voor het imago van het bedrijf. De naam spreekt onder andere nieuwe medewerkers veel meer aan. Daarnaast is de nieuwe website volledig ingericht op wat we allemaal voor onze klanten kunnen betekenen en wat we voor bestaande klanten hebben ontwikkeld. Met de nieuwe naam en dito website is Brainpact helemaal voorbereid op de toekomst.”

Software op maat

In de afgelopen twintig jaar heeft Brainpact zich ontwikkeld tot specialist in het ontwikkelen van software voor machinebesturing en procestechnologie. “In allerlei sectoren zoals de land- en tuinbouw, food- en feedindustrie, petrochemie, logistiek, warehousing en de verpakkingsindustrie kom je machines tegen die een diversiteit aan producten produceren en een veelvoud van handelingen uitvoeren”, licht software engineer Thijs Mommen toe. “Hierbij kun je denken aan het produceren van veevoeders of biogas, het sorteren van poststukken of het verpakken van groenten. Voor al dit soort processen en machines kunnen wij software ontwikkelen die de benodigde acties uitvoeren en processen kunnen sturen zoals het reguleren van proceswaarden zoals temperatuur, hoeveelheid water of gasdruk, maar ook het sorteren van brieven of het afwegen van voeders.”

Brainpact levert voor dit soort bedrijfsactiviteiten op maat gemaakte softwareprogramma’s aan zowel machinebouwers als aan bedrijven die zelf intern hun bestaande productieproces willen optimaliseren of aan willen passen en dit door Brainpact willen laten ontwikkelen en implementeren.

“Wij leveren overigens geen standaard softwareconcepten die al op de markt te vinden zijn”, benadrukt Peeters. “95% van de door ons gebouwde systemen zijn uniek en helemaal afgestemd op de specifieke behoeftes van onze klanten. Tegenwoordig zie je dat steeds meer bedrijfsprocessen aan elkaar gekoppeld zijn door middel van een MES-systeem. Wanneer er bijvoorbeeld op kantoor een order wordt ingevoerd, moet deze liefst automatisch uitgevoerd en geproduceerd worden. Tevens moeten er veel gegevens van de productie opgeslagen worden om te voldoen aan wet- en regelgeving voor tracking en tracing. Vooral in de food- en feedindustrie is dit zeer belangrijk. Bedrijven hebben vaak een ERP-systeem waarmee de processen op kantoor zijn geautomatiseerd maar de koppeling naar de productie ontbreekt of is onvolledig en juist daar kan Brainpact van betekenis zijn.

Communicatie

Speciaal voor bedrijven die afhankelijk zijn van een goed MES-systeem dat alle bedrijfsprocessen coördineert, ontwikkelde Brainpact het softwareconcept MIXAS. “Tussen het MES-systeem en de machines die de productieprocessen uitvoeren, wordt voortdurend data heen en weer gezonden zoals productiegegevens, recepturen maar ook klantgegevens en adressen voor track en tracesystemen”, vertelt Mommen. “Nu zijn de ERP-systemen ingericht om bijvoorbeeld orderinformatie te bewaren, maar vaak niet om de data afkomstig van de machines in de industriële omgeving op te slaan. MIXAS is in feite een extra laag tussen het ERP-systeem en de diverse productieprocessen. Samen met een aantal applicaties zorgt MIXAS ervoor dat er communicatie plaatsvindt tussen de

productieomgeving en het ERP-systeem. Denk hierbij aan het uitwisselen van data, het bijhouden van de status van een bepaald productieproces maar ook aan het weergeven van informatie in grafieken (KPI’s).

Dankzij deze gegevensuitwisselingen kunnen bedrijfsprocessen geoptimaliseerd worden door bijvoorbeeld bepaalde procesonderdelen te versnellen. Peeters:

“We zijn nu ook bezig met het ontwikkelen van software voor het plannen van onderhoud dat weer aan MIXAS kan worden gekoppeld. Want doordat je ook kan achterhalen welke storing het meeste voorkomt, kun je preventief onderhoud toepassen. Met de nieuwe software krijg je een overzicht van het te plegen onderhoud, dat je dan ook weer aan je voorraadbeheer (onderdelen) kan koppelen.”

Om al deze gegevens veilig te bewaren, heeft Brainpact ook voor de het back-upproces de nodige innovaties gedaan. Mommen licht toe: “Veel bedrijfsprocessen zijn zo ingericht dat er netjes back-ups worden gemaakt van alle data, maar er moet natuurlijk wel gecontroleerd

worden of ook dat wel goed gaat. Ons MOBS-systeem, gekoppeld aan het MIXAS-systeem, verzorgt en monitort het dagelijkse back-upproces waardoor klanten worden ontzorgd.”

Hoog serviceniveau

Naast het ontwikkelen en implementeren van software-concepten op maat hecht Brainpact ook veel waarde aan service. “Bij calamiteiten komen we meteen in actie om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Meestal kan dat op afstand als de bedrijfsprocessen door ons worden gemonitord via een beveiligde verbinding of omdat we via camera’s in het bedrijf mee kunnen kijken. Zelfs aanpassingen of uitbreidingen kunnen via deze verbindingen snel uitgevoerd worden. Klanten kunnen ons 24 uur per dag bellen voor hulp. Dat vinden wij vanzelfsprekend. Daar zijn de meesten erg tevreden over en die waardering wordt regelmatig uitgesproken”, aldus Peeters.

www.brainpact.nl

Bedrijven die bij hun productieprocessen gebruik maken van industriële automatisering met de bijbehorende kostbare data, hebben er alle baat bij dat deze processen zo optimaal mogelijk zijn ingericht. Brainpact uit Venray ontwikkelt innovatieve softwareconcepten op maat voor industriële bedrijven in diverse sectoren.

Ton Peeters en Thijs Mommen van Brainpact

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by